De gemeente Den Haag wil meer inwoners kennis laten maken met duurzaam, lokaal en gezond voedsel. In de nieuwe Haagse Voedselstrategie staat hoe de gemeente dat wil gaan doen.
In samenwerking met inwoners, bedrijven en maatschappelijke initiatieven wil de stad meer focus leggen op lokaal geproduceerd, plantaardig voedsel. Wethouder Robert Barker (foto onder) van Dierenwelzijn, Buitenruimte en Milieu benadrukt dat bewustere voedselkeuzes bijdragen aan een gezondere samenleving en een beter milieu. "Het eten op ons bord draagt bij aan onze gezondheid, het klimaat en de samenleving waar we deel van uitmaken. Door bewuste keuzes te maken, bijvoorbeeld om vaker plantaardig te eten, kunnen we veel positieve impact maken op de wereld om ons heen." De nieuwe Voedselstrategie richt zich op het verkleinen van de ecologische voetafdruk door minder vlees en suiker te consumeren en meer groenten en fruit te eten.
Op gemeentelijke locaties komt er meer plantaardig aanbod. Over vijf jaar moet minimaal de helft van het aanbod op deze locaties bestaan uit plantaardige keuzes. Ondernemers worden ondersteund via subsidies en kennisdeling. Zo sluit de gemeente een klimaatdeal met de Haagse tak van Koninklijke Horeca Nederland om duurzaam voedsel in de horeca beter te positioneren en bewuste keuzes te stimuleren. Door programma’s als Duurzame Masterchef, waarin leerlingen in een kookwedstrijd worden uitgedaagd het lekkerste plantaardige gerecht te bereiden, wordt kinderen en jongeren op een leuke manier kennis bijgebracht over gezond en bewust eten.
"Veel Hagenaars zijn al bezig met het bord van de toekomst", zegt Barker. "In buurttuinen komen mensen bij elkaar om samen groente en fruit te verbouwen, ondernemers werken aan de lekkerste plantaardige gerechten en ook op scholen is volop aandacht voor eerlijk en duurzaam eten. We willen deze initiatieven zoveel mogelijk ondersteunen en in het zonnetje zetten. Hoe meer mensen meedoen, hoe groter onze positieve impact."
Tekst gaat door onder foto.
Foto: Gemeente Den Haag.
Ons Eten
Een belangrijke aanjager van duurzaam eten in Den Haag is de vereniging Ons Eten, dat bewoners, ondernemers en experts laat samenwerken aan een eerlijk, duurzaam en gezond voedselsysteem. "Omdat voedsel verbindt en de basis is van een sterke gemeenschap, zetten wij ons in voor een stad waar iedereen toegang heeft tot goed en betaalbaar eten. Onze wens voor Den Haag? Dat er in alle wijken voedsel-verbindingsplekken zijn waar je kan eten, tuinieren en gewoon mens zijn met elkaar", zegt oprichter Liane Lankreijer.
Ook op ROC Mondriaan, waar onder meer koks worden opgeleid, is veel aandacht voor duurzaam eten. "In onze theorielessen geven we onze studenten kennis over wat duurzaam, eerlijk en gezond voedsel inhoudt. Van grond tot mond, waarbij rekening wordt gehouden met duurzame teelt en een eerlijk inkomen voor de producent. In de praktijklessen in onze keukens en restaurants gaan de studenten hiermee aan de slag. Denk aan het leren koken met lokale, seizoensgebonden en biologische producten, het gebruiken van restproducten en fermenteren. Door dit aan de studenten tijdens hun opleiding mee te geven, hopen we dat deze toekomstige koks en horecamedewerkers duurzame keuzes zullen maken waarmee we de aarde gezond kunnen houden", zegt duurzaamheidsambassadeur Sylvie van Bleiswijk.